BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fizică > Curentul alternativ
 
 

Curentul alternativ

În electrotehnică cea mai largă întrebuințare o are curentul alternativ, prin faptul că poate fi produs, transmis și utilizat în condiții mult mai avantajoase decât curentul continuu. La baza producerii t.e.m. alternative stă fenomenul de inducție electromagnetică. Rotirea uniformă a unui cadru, format dintr-un număr de spire, într-un câmp magnetic omogen sau rotirea uniformă a unui câmp magnetic într-o bobină fixă, permite obținerea unei t.e.m. alternative. Având în vedere legile inducției electromagnetice, într-un cadru ce se rotește uniform într-un câmp magnetic omogen, se induce o t.e.m. datorită variației fluxului magnetic prin cadru: F=BNScosa

Unghiul este variabil în timp datorită rotației uniforme a cadrului: a=wt

Fluxul magnetic prin cadrul rotitor va avea expresia următoare: F=BNScoswt

Pe baza legii inducției electromagnetice, t.e.m. indusă în cadru este: e = - DF / Dt

de unde se obține: e=BNSwsinwt

Ținând cont de variabilitatea funcției sinwt și de faptul că mărimile B, N, S, w sunt constante, se poate face notația următoare: Em=BNSw

Tensiunea electromotoare indusă în cadrul rotitor are expresia: e=Emsinwt

Din această expresie a t.e.m. rezultă următoarele concluzii:
-t.e.m. indusă este variabilă sinusoidal în timp;
-t.e.m. indusă are valori cuprinse între extremele -Em și +Em numite valori maxime ale tensiunii.

 

Dacă se aplică o astfel de tensiune unui circuit electric, se va stabili prin acesta un curent electric descris de o funcție armonică de forma:

i=Imsinwt

Deoarece valoarea curentului electric este variabilă în timp, în practică se folosește fie valoarea maximă Im a acestuia, fie o valoare echivalentă numită valoare efectivă Ief notată adesea numai cu I. Valoarea efectivă a intensității curentului alternativ reprezintă intensitatea unui curent electric continuu care are același efect termic Q la trecerea prin același rezistor, încât se găsesc următoarele expresii de calcul:

Pentru a cunoaște elementele caracteristice sau pentru a opera cu mărimile alternative armonice, se folosesc reprezentări convenționale ale acestora.

a) Reprezentarea analitică

Simpla scriere a mărimii respective în funcție de mărimile variabile (timp, fază etc.) poate furniza informații privind: valoarea instantanee, valoarea maximă, pulsația, perioada, faza inițială a mărimii reprezentate, de exemplu:

-valoarea instantanee se obține dând variabilei timp t diverse valori.

b) Reprezentarea grafică

Prin reprezentarea grafică a unei mărimi alternative în funcție de un parametru variabil care poate fi timpul t sau faza j, se obțin informații despre perioadă, faza inițială, valoarea maximă, valoarea instantanee.

c) Reprezentarea fazorială

La reprezentarea mărimilor alternative armonice se poate utiliza un vector numit fazor, care are lungimea proporțională cu valoarea maximă a mărimii, unghiul pe care îl face cu abscisa să fie egal cu faza inițială j0, proiecția lui pe ordonată egală cu valoarea mărimii la momentul inițial sau la alt moment, vectorul se consideră rotitor cu o perioadă egală cu cea a mărimii alternative.

Secțiuni

 
 
 
 

Martie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31  

 
 
 
 
 
 
zeppelin
(Copyleft) Mircea Sabău