bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Gruparea generatoarelor

A. Gruparea serie

Pentru agrupa în serie mai multe generatoare se leagă borna negativă a unui generator cu borna pozitivă a următorului generator ș.a.m.d.

Să considerăm trei generatoare cu t.e.m. E1; E2 și E3 și cu rezitențele interne r1, r2 și r3, conectate în serie și care alimenteză un consumator rezistiv R. Prin aplicarea legii a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul dat, se obține: E1+E2+E3=IR+Ir1+Ir2+Ir3

de unde:

Prin comparație cu legea lui Ohm pe un circuit închis:

se constată că prin legarea în serie a generatoarelor:
- tensiunea electromotoare este egală cu suma t.e.m. a generatoarelor: E=E1+E2+E3
- rezistența internă este egală cu suma rezistențelor generatoarelor: r=r1+r2+r3

B. Gruparea paralel

Pentru gruparea paralel ageneratoarelor, se leagă la un loc bornele pozitive și de asemenea se leagă împreună bornele negative.

Considerăm trei generatoare identice cu t.e.m. E și rezistența interioară r, grupate în paralel și care alimentează un consumator cu rezistența R. Aplicând legile lui Kirchhoff pe circuit se obțin:
I=I1+I1+I1
E=I1r+IR

Dar: I1 = I2 = I3 deci I = 3I1

Rezultă:

Se constată că t.e.m. este E dar rezistența internă devine r/3.