BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
 
 
 
 
 
 
 
 
Fizică > Hidrostatica > Presiunea hidrostatică
 
 

Presiunea hidrostatică

Presiunea exercitată în interiorul unui lichid aflat în echilibru în câmp gravitațional se numește presiune hidrostatică. Un fluid, aflat în repaus, exercită forțe orientate perpendicular pe orice suprafață aflată în contact cu fluidul. Considerăm un vas în care se găsește un lichid aflat în echilibru. Dacă forța !F exercitată de lichid nu ar fi perpendiculară pe perete, am putea să o descompunem într-o componentă normală !Fn și o componentă tangențială !Ft. Sub acțiunea forței tangențiale, lichidul s-ar deplasa în lungul peretelui vasului și nu ar mai fi în echilibru.

Suprafața liberă a unui lichid aflat în echilibru se orientează încât ea să fie perpendiculară pe rezultanta tuturor forțelor. Astfel, dacă un vas ce conține apă este pus într-o mișcare accelerată, suprafața apei se înclină până este perpendiculară pe rezultanta dintre greutate și forța de inerție.

 

Pentru a găsi factorii de care depinde presiunea hidrostatică considerăm un vas ce conține un lichid. La o adâncime h delimităm un element de suprafață S. Lichidul situat deasupra acestei suprafețe va exercita o apăsare datorită greutății coloanei de lichid. Presiunea p la adâncimea h în lichid se calculează astfel:

 Astfel, expresia de calcul a presiunii în interiorul unui lichid este: p  = rgh

Presiunea este independentă de orientarea suprafeței, depinzând de adâncimea h la care se măsoară aceasta și de densitatea lichidului.

Într-un lichid aflat în repaus, delimităm un volum V cu o formă paralelipipedică cu aria bazei S și înălțimea h, care are greutatea: G=r.g.S.(h2-h1)=r.g.S.h
Presiunea exercitată de către lichid pe fața superioară are valoarea: p1=r.g.h1 iar pe fața inferioară presiunea are expresia: p2=r.g.h2
Pe fețele laterale presiunile sunt egale și își anulează reciproc efectele, fiind de sens opus. Condiția de echilibru a lichidului din volumul V este:

sau: p1S+r.g.S.h=p2S, de unde: p2-p1=r.g.h

unde p2-p1 este diferența de presiune între nivelurile h2 și h1.

 
 
 
 

Mai 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

 
 
 
 
 
 
zeppelin
(Copyleft) Mircea Sabău