BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fizică > Mecanica > Viteza
 
 

Viteza

De multe ori auzim spunându-se că o mașină se deplasează repede sau a avut loc un accident deoarece șoferul conducea cu viteză mare. Pentru exprimarea numerică a stării de mișcare a unui mobil sunt necesare mărimi fizice specifice, care să poată defini acest lucru. Viteza medie vm este o mărime fizică ce arată cât de repede se mișcă un mobil pe o porțiune din traiectoria dată și este definită prin relația:

vm = s /Δt

unde s este spațiul parcurs de mobil pe traiectorie iar Δt este intervalul de timp corespunzător,unitatea de măsură pentru viteză este derivată

<v>SI=m/s

Este evident că viteza medie face o apreciere globală asupra mișcării unui mobil și nici nu are caracter vectorial.

Viteza momentană

Pentru o cunoaștere cât mai precisă a mișcării, noțiunea de viteză medie, care este definită pe un interval mare de timp, nu este satisfăcătoare. Iată: distanța Moinești-Bacău de 50km este parcursă de un autovehicul în timp de 1oră. Rezultă că viteza medie este de 50km/h dar pe acest traseu vehiculul s-a mișcat când mai repede când mai încet. Pentru a avea o informație corectă asupra mișcării vehiculului este necesar să se cunoască viteza pe care a avut-o în orice punct de pe traseu.

Astfel, se definește viteza momentană (instantanee) ce se calculează pe un interval de timp Δt foarte scurt:

unde Δx=x2-x1 reprezintă spațiul parcurs în intervalul de timp Δt pe o traiectorie rectilinie, x2 și x1 sunt coordonatele mobilului la cele două momente.

Viteza relativă u este viteza cu care se raportează mișcarea unui mobil față de un alt mobil. Valoarea vitezei relative se calculează astfel:

u = sr / t

unde sr este spațiul relativ al celor două mobile.

Dacă vitezele celor două mobile sunt v1 , respectiv v2 iar mișcările lor se fac pe aceeași direcție, se găsesc două cazuri:
-mișcările sunt în același sens : u=v1-v2
-mișcările sunt în sens opus: u=v1+v2
Dacă cele două viteze au direcțiile ce formează un unghi alfa, se descompun vitezele după un sistem de axe ortogonal, obținând componentele:
v1x, v1y, v2x, v2y, se calculează vitezele relative pe axe: ux=v1x-v2x și uy=v1y+v2y, apoi se compun cele două componente pentru a afla viteza relativă:

De obicei una din viteze se orientează pe o axă de referință, ușurând calculele ulterioare ale componentelor vitezelor.

 
 
 
 

Mai 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

 
 
 
 
 
 
zeppelin
(Copyleft) Mircea Sabău